Change language
 • NOVI TURISTIČNI PRODUKTI IN PAKETI
  V OKVIRU PROJEKTA “GREEN EXERCISE”
 • REGIO HELP
  pomoč in dostopnost do različnih institucij

NOVICE

Predstavitev Pomurja in Slovenije na srečanju Svetovne zdravstvene organizacije v Budimpešti

Na 67. zasedanju regionalnega odbora SZO za Evropo, ki je potekalo med 11. in 14. septembrom 2017 v Budimpešti, je v okviru vodilne teme "Priložnosti in izzivi za javno zdravje 21. stoletja pri uresničevanju ciljev trajnostnega razvoja in okvira politike zdravja 2020" sodeloval tudi Peter Beznec, direktor Centra za zdravje in razvoj Murska Sobota in član upravnega odbora mreže Regij za zdravje, katere članica je tudi regija Pomurje. V eni izmed glavnih sej, kjer so razpravljali o implementaciji ciljev trajnostnega razvoja tako na nacionalni, kot na regionalni ravni, je predstavil dobre prakse na področju doseganja ciljev trajnostnega razvoja na lokalni ravni z medsektorskim sodelovanjem in vlogo različnih mrež ter skupin civilne družbe pri prenosu teh praks med regijami in državami članicami Evropske regije Svetovne zdravstvene organizacije.

V panelni razpravi, ki jo je moderiral dr. Mihály Kökény, nekdanji minister za zdravje Republike Madžarske, so poleg Petra Bezneca sodelovali še dr. Mira Dašić, direktorica Zdravstvene mreže za Jugovzhodno Evropo, Joan Devlin, izvršna direktorica Mreže zdravih mest iz Belfasta, in Nina Renshaw, generalna sekretarka Evropske zveze za javno zdravje (EPHA).

Ostale vodilne teme letošnje seje so še bile:

 • izboljšanje okolja in zdravja v okviru programa Zdravje 2020 in Agende za trajnostni razvoj 2030 s poudarkom na izidih 6. ministrske konference o okolju in zdravju;
 • prizadevanje za trajnostno zdravstveno delovno silo v evropski regiji SZO z okvirom za ukrepanje;
 • krepitev sodelovanja držav članic pri izboljšanju dostopa do zdravil v evropski regiji SZO;
 • pospešitev izvajanja Mednarodnih zdravstvenih predpisov (2005) in krepitev laboratorijskih zmogljivosti za boljše zdravje v evropski regiji SZO; in
 • izgradnja regionalnih partnerstev za zdravje.

Uradna spletna stran dogodka povzema, da so "vsi govorci v okviru teh tem opozorili na to, da lahko učenje jezikov drugih sektorjev in zagotovitev dokazov olajšata njihovo sodelovanje. Prav tako so svetovali, da je čas, da se odmakne od pobud samoregulacije za industrijo in namesto tega izvede dokazane cene in fiskalne ukrepe. 'Nismo v konkurenčnem poslu, ampak smo vsi del gibanja za spremembe,' je zaključil Beznec. Resolucija o časovnem načrtu za izvajanje agende 2030 je bila sprejeta soglasno." Celoten članek si lahko preberete TUKAJ.

Nazaj