NOVICE
KUHANJE V NARAVI V OKVIRU PROJEKTA SKRITO GORIČKO
Center za zdravje in razvoj Murska Sobota je v mesecu marcu 2023 v sodelovanju z izbranim zunanjim izvajalcem začel z izvedbo sklopa delavnic z naslovom »Kuhanje v naravi«. Delavnice so namenjene demonstratorjem in drugim zainteresiranim posameznikom za spoznavanje veščin kuhanja na prostem z lokalnimi sestavinami in lokalnimi recepti, s poudarkom na sezonskosti. Udeleženci aktivno sodelujejo pri pripravi jedi in bodo lahko pridobljeno znanje prenesli v svoje lokalno okolje. Izbor jedi je takšen, da je možno slediti naravnemu ritmu letnih časov.
Delavnice izvaja Marjetka Škafar, učiteljica praktičnega pouka, ki se ljubiteljsko ukvarja s čebelami, zelišči in vrtnarjenjem, še posebej pa je navdušena nad peko kruha z drožmi. Je predsednica Goričkega drüjštva za lepše vütro, kjer povezuje rokodelce, pohodnike in ljubitelje Goričkega.
Tretjo delavnico smo izvedli v sredo, 12. aprila 2023 na Ekološki zeliščni kmetiji Vidov brejg v Fokovcih. Pripravili smo jajčno specialiteto iz ročno nabranega divjega hmelja in kopriv, ki smo ju umešali v jajca ter spekli v omleto. Zraven smo pripravili še solato iz regrata in divje čebule.
Utrinke iz delavnice kuhanja v naravi si lahko ogledate v spodnji fotogaleriji.